ממלחמה לתקווה

חודש מאי השנה מתחיל ביום העצמאות, והפעם נשאל: מדוע נבחר השיר "התקווה" כהמנון לאומי, מתי הוא נכתב ואיזה שיר נתן השראה ללחן שלו? התשובות מפתיעות.

נצלול למימי מפרץ אילת ונבדוק מה מצב שונית האלמוגים ובעלי החיים בה וכיצד אפשר לסייע להם; נעוף רחוק עם הציפור הלאומית שלנו – הדוכיפת בעלת הכתר, ונשים לב להידלדלות אוכלוסייתה בגלל מינים פולשים שדוחקים אותה ממקומות המחיה שלה.

ובאווירה קלילה קצת יותר נשחק במשחק הפופולרי רמיקוב, שהמציא הישראלי אפרים הרצנו עוד לפני שעלה לישראל. המשחק הומצא כדרך יצירתית להתגבר על האיסור לשחק בקלפים שהוטל אז ברומניה, ששם הוא חי לפני שעלה ארצה.

ב־9 במאי מציינים את הניצחון על גרמניה הנאצית: 80 שנה לסיום מלחמת העולם השנייה. לכבוד זאת נבדוק מה היה חלקם של המדענים והמתמטיקאים בניצחון זה, וכיצד הצליחו אלן טיורינג וצוותו לפצח את האניגמה (מכונת ההצפנה הנאצית) ועזרו לשנות את ההיסטוריה; ניזכר גם במחיר הכבד ששילמה יפן על עמידתה לצד גרמניה: פצצות הגרעין שהוטלו על הערים הירושימה ונגסקי, ונשאל מדוע עדיין מדינות מפתחות נשק גרעיני ומה הקשר לתורת המשחקים.

נבחר לחגוג את ל"ג בעומר בפעילויות חלופיות, שאינן מזהמות את הסביבה, כמו הכנת נר אכיל; ונזכור שלא חייבים להדליק אש: יש עוד תהליכים שיוצרים אור וחום שאינם קשורים בהכרח לבעֵרה.

ונסיים בתקווה שהשנה החגיגות יהיו שלמות עם כו-לם בבית,
רוני לנגרמן־זיו,
עורכת

יום העצמאות: על ההמנון הלאומי "התקווה", על הציפור הלאומית הדוכיפת, ומהו המשחק הישראלי הנמכר ביותר?

80 שנה למלחמת העולם ה־2: על פיתוח פצצות האטום, ועל פענוח האניגמה – מכונת ההצפנה הנאצית

ל"ג בעומר: אילו תהליכים יוצרים אור וחום ואינם בהכרח קשורים לבעֵרה? האם לקחת כלבים למדורה? ופעילות יצירתית וטעימה לחג

לקראת שבועות: מה זה בכלל שבוע? מי המציא אותו ומדוע?

ידידי טינטן: האם גם לכם היו (או יש) חברים דמיוניים?

יערות הגשם: מסוכנים לאדם, אך גם האדם מסכן אותם

מפרץ אילת: שונית האלמוגים בסכנה

ועם המבט למעלה: טלסקופ חדש בחלל, ואיך מקפלים את טיסן הנייר הטוב ביותר?

מאיירת השער: מיכל יעלה בן חמו