ממצרים ועד היום
פסח שמתקרב מחזיר אותנו בסיפוריו ליציאת מצרים, ארץ בעלת תרבות עתיקה והיסטוריה עשירה. אומנם בני ישראל כנראה לא היו אלה שבנו את הפירמידות, אך מרתק לחשוב איך בנו את המבנים אדירי הממדים הללו בטכנולוגיה הפרימיטיבית של אותם ימים.
הידעתם שלפני 4,500 שנה עוד לא המציאו את המספרים כמו שאנחנו מכירים אותם היום? אז איך ספרו את האבנים, את העובדים, את השכר? איך חישבו אורך, רוחב, גובה ועומק?
ומי היה אָמוּן על החישובים האלה, האם סופרי הממלכה – החרטומים – שידיעת קרוא וכתוב הייתה שמורה להם בלבד? תחשבו איזה כוח נותנת השליטה במיומנות הזאת!
מייד אחרי פסח באים זה אחר זה יום הזיכרון לשואה ולגבורה, יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ופעולות האיבה ויום העצמאות – מועדים לאומיים שמחזקים את הרגשת השייכות שלנו כעם בארצו. בכתבה הפותחת את הגיליון נספר על גלגוליו של המגן דוד, ואולי תתפלאו לדעת שבעבר הרחוק הוא לא היה סמל יהודי דווקא אלא נמצא בתרבויות שונות, ואומץ כסמל יהודי מובהק רק לפני כמה מאות שנים.
אומנם כיום יש לנו מדינה, אך במשך מאות רבות של שנים (ועד היום) היו היהודים פזורים בעולם. אולי זו הסיבה שאנחנו עסוקים כל כך בחיפוש השורשים שלנו ומנסים להתחקות על המוצא שלנו, לאן נדדנו וכיצד הגענו עד כאן, ובחטיבת הביניים מבקשים מאיתנו להכין עבודת שורשים.
ישראל ידועה כיום בתור אומת הסטארט־אפ, אבל הידעתם שבעשור הראשון לקיומה ייצרו בארץ מכוניות כחול לבן?! אלא שהתעשייה הזאת לא האריכה ימים ופינתה את מקומה לתחומים אחרים.
חג אביב שמח, ושימו לב לפרפרים!
רוני לנגרמן־זיו,
עורכת